BOERENBONT, AL 175 JAAR HET MEEST BEROEMDE SERVIES VAN NEDERLAND.
Koffie uit een Boerenbont beker, een broodje van een Boerenbont bord, vers gebakken appeltaart op een Boerenbont schaal en een mooi gedekte tafel met Boerenbont servies. Al generaties lang is Boerenbont hét servies op tafel bij vele gezinnen. Tijd voor het verhaal achter dit vertrouwde en nog steeds enorm populaire servies.
Graag nemen we je mee naar halverwege de 19e eeuw als ‘pottenkoning’ Petrus Regout, komend uit een familie van aardewerkhandelaren, een aardewerkfabriek opent aan de oever van de Maas in Maastricht. De Maastrichtse rivierklei bleek uitermate geschikt te zijn voor het maken van aardewerk en binnen de kortste keren produceerde de fabriek een hele reeks serviezen.
Tot die tijd werden serviezen door ambachtelijke pottenbakkers met de hand vervaardigd op draaischijven. Als de industriële revolutie haar opmars maakt, verandert dit. Regout ontdekte dat je met stoommachines sneller en dus meer kunt produceren en door het gebruik van mallen wordt het servies beter en gelijker van vorm.
Met ‘Boerenbont’ wordt eigenlijk een decoratie aangeduid, waarbij handgeschilderde en gesponste patronen volgens een vast schema in één of meerdere heldere kleuren worden aangebracht. Alhoewel Petrus Regout in 1841 zijn eerste Boerenbont artikelen produceerde, duurde het niet lang of hij werd gevolgd door anderen. In die begintijd kende het Boerenbont dan ook vele verschillende motieven in de meest uiteenlopende kleurcombinaties, maar altijd van eenvoudige bloemen en planten.
Het servies dat we nu allemaal kennen onder de naam Boerenbont, heeft niet altijd die naam gehad. In de beginjaren werd het decor met een simpel nummer (nr. 15) aangeduid. Vervolgens heeft het ook nog een tijd ‘decor Zeeland’ geheten, omdat het in de jaren vijftig van de 20e eeuw in die provincie zeer geliefd was. Tussen de twee wereldoorlogen kreeg dit decor in afnemerskringen vervolgens de bijnaam Boerenbont. Wellicht omdat het goed en betaalbaar was, ook voor de armere boerenklasse. Een andere mogelijkheid voor het ontstaan van de naam is dat het bloemendecor sterke overeenkomsten vertoont met het boerenlandschap van groen gras, blauwe lucht en rood met gele bloemen.
Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw werd Boerenbont zeer succesvol. Na de sluiting van de aardewerkfabriek in Maastricht werden de rechten van Boerenbont verkocht aan de aardewerkfabriek Boch Frères in La Louvière (België). In 2011 komt het servies weer in Nederlandse handen en wordt er verder gewerkt aan het karakteristieke decor.
Eigenlijk haal je met het Boerenbont servies, denkend aan het boerenlandschap, het rijke buitenleven in huis. Of je nu op het platteland, in een buitenwijk of middenin de stad woont, met Boerenbont voel je je overal thuis. Geniet, net als vele generaties voor ons, van het niet meer weg te denken groen, blauw, rood en gele bloemendecor. Vertrouwd, gezellig en nog steeds vernieuwend.